Ea Marie

Mentor og skaber af visuelle værktøjer til børn

Har du et barn med krudt i rumpen? Til tider så hyperaktiv at du spørger dig selv ‘hvad gik der galt?’ Syntes du det kan være svært at gennemskue hvad der sker inden i hovedet på dit barn, når hele kroppen pludselig køre.

Et barn der pludselig virker friskt når det burde være træt?

Min søn er en helt fantastisk energibombe, nogle gange så energisk at jeg har lyst til at gemme mig under dynen og vente på det går over. Men du og jeg gør jo hvad en god mor må gøre, prøver det ene og det andet. Til sidst når barnet er lagt i seng er vi selv så trætte at alt det hyggelige vi ville bruge aftenen på – ja, det er der bare ikke overskud til.

Det må der ændres på. Se, det første jeg fandt ud af jeg måtte gøre for at lære af den her hyperaktivitet, var at blive nysgerrig på den – og spørge mig selv ‘Hvad er det der sker i mit barns krop og sind lige nu? Hvad er det han har brug for, siden han opføre sig sådan dér?

Og lige huske at hyperaktivitet har det med at give et helt omvendt billede. For selvom det ser ud som om barnet har meget energi, er det nogle gange fordi barnet simpelthen er så træt, at det bliver hyperaktivt (seriøst, bare det skete for mig – hvor søren kommer den energi fra???)

Men du er dit barns mor, du kender dit barn godt – I har trods alt kendt hinanden hele dit barns liv. Prøv at lægge mærke til mønsteret. Henover den næste uge.

Vær observerende. Hvornår er det den her hyperaktivitet opstår? Hvad skete der forud for den? Har han virkelig brug for at krudte energi af eller er det træthed i forklædning?

Her er hvad jeg opdagede …

Hvad der aktiverede min søns hyperaktivitet om aftenen

Personligt, hos min egen søn erfarede jeg at hyperaktiviteten typisk kom…

– Til arrangementer med flere mennesker end han var vant til (ligesom da han var baby, der græd han bare hele natten i stedet for – der skete for meget, det var simpelthen overstimulering)

– På dage han fik lov at se masser fjernsyn, fx. i weekender hvor vi ikke havde planer eller rutiner

– Når han var rigtig træt, havde oplevet meget eller fået mange indtryk (fx fra en tur i indkøbscenteret)

– Film hvor figurene var meget ‘oppe at køre’, hvor der skete meget eller var dramatiske. (Så fandt vi en super god og rolig serie han kom til at elske)

Kender du det? Mens man lige ordner køkkenet, så kommer man ind i stuen så er der en eller anden syg tegnefilm sat på Netflix’eren. Der er fx en tegnefilm der handler om to larver der prutter hinanden i munden. Armen, come on!

Trætheden eller overstimuleringen viser sig som overdreven hyperaktivitet eller gråd. Det sker typisk for børn der ‘tager det hele ind’, der suger alt ind de ser, fornemmer, mærker med deres sanser. Nogle kalder det at være særligt sensitiv.

Umiddelbart giver det ikke mening. Men når man lære sit barns reaktions mønster at kende, begynder det at give mening.

Det fede ved det er, at så begynder man at få ideer til hvordan man kan afhjælpe det – simpelthen hjælpe barnet ned i gear når det ikke kan selv.

Min mentor forklarede mig det engang som “Ea, du skal forestille dig at du ser verden gennem én skærm, mens han ser verden gennem 10 skærme. Forstil dig lige hvor hurtigt det bliver for meget?”

Og ja, hvad kan man så gøre?

Skåne ham for unødvendige sanse indtryk.

Skulle jeg lige købe noget i boghandlen i storcentret, så lod jeg ham blive hjemme med far og smuttede selv afsted.

Jeg accepterede at 4 timer var hvad han kunne holde til, til større familie arrangementer. Vi tog afsted i to biler, efter 4 timer kørte en af os hjem med ham – den anden blev. (Også selvom andre syntes det var mærkeligt)

Ud af hovedet, ned i kroppen.

En af de vigtigste ting jeg lærte var at når han blev kuldret var det bedste jeg kunne gøre at hjælpe ham med at komme ud af sit hovede og ned for at mærke sin krop.

Her er 3 måder jeg gør det på:

TIP #1

Når han bliver lagt i seng så trykker jeg på hans krop. Starter ved skuldrene og trykker langs kroppen, helt ned til fødderne. I starten fortalte jeg hvilken kropsdel jeg trykkede på. Fx “Nu trykker jeg på dine skuldre”

I dag kommer han  selv og spørger  “Mor, vil du trykke på mig” og nogle gange har han faldet i søvn på få minutter (rigtig godt trick hvis dit barn ligger uroligt når det skal sove eller har svært ved at falde i søvn)

TIP #2

Lytte til en børnemeditation eller afspænding som fx. “Visualisering for børn af Bobby Zachariae”, det taler barnet ned i kroppen, så det kan mærke sig selv. Det giver RO på øverste etage 🙂

TIP #3

Har dit barn meget uro om natten, så overvej at prøve en kædedyne eller kugledyne – det virker fantastisk!

Jeg låner selv min drengs kugledyne hvis jeg har haft en stressende dag – og har brug for at komme ud af hovedet. Mmmm… Skønt!

Så næste gang du fornemmer hyperaktiviteten komme snigende. Skab ro. Hjælp dit barn ud af hovedet, ned i sin krop. Way to go Mamma <3 You can do this!

Er du kommet i tanke om hvornår dit barn bliver hyperaktivt?
Hvad plejer at hjælpe, hjemme hos dig?

Del i kommentarerne, så andre kan få glæde af dit råd.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_9″]

Ea Marie

Forfatter Ea Marie

Ea Marie is the founder of Mommymind, a space where mom’s can develop personally, together with others and the creator of visual helping tools that helps woman and their kids in their daily life. Both with the same purpose – making life easier, more fun and colorful.

Flere indlæg af Ea Marie

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This