Lækker som dessert, nem og ligetil.
Nem opskrift til 3 portioner
Vil du gerne ha’ en morgenmad der virkelig mætter? Og elsker du chokolade så meget, at du ville ønske du ku’ spise det til morgenmad? Så er den her chokolade grød noget for dig!
Lige så tung som havregrød, bare kold, mere blød og lige så lækker som cocopops! Nærende, glutenfri og mælke-fri!
Det er en super god morgenmad for dig der gerne vil undgå gluten og spise en sund og nærende morgenmad.
Ingredienser
- 3 spsk. rå kakaopulver
- 2 spsk. chia frø
- 4 dl. mix af havremælk og mandelmælk
- 3 dl. kogende vand
- 2 dl. havregryn
- 3 tsk. ahorn sirup øko.
Valgfrit:
2 tsk. kanel
Topping:
Mix dét du kan li’ fx. Hakkede nødder, ristede kerner, frisk frugt og bær
Forberedelser
Så skal du bruge…
- Stor skål
- Piskeris eller ske
Sådan gør du
- Kog lidt vand
- Hæld kakaopulver i en skål
- Hæld det kogte vand henover kakaopulveret og opløs det i vandet, ved at røre rundt i dét.
- Hæld din plantemælk i lidt efter lidt mens du røre rundt
- Tilføj havregryn og chiafrø
- Tilføj sødme – du bestemmer selv hvor meget.*
- Sæt i køleskab i nogle timer eller natten over, så chia frøene og havregryn kan suge plantemælken – og blive rigtig mums.
- Smag til – er den sød nok til dig? Vil du mixe ekstra smag i, fx appelsin, peanutbutter, kanel eller mint?
- Top den med din yndlings topping
Topping
Min yndlings topping til chokolade grød:
- Bananer i skiver
- Hakket chokolade/chokolade knapper
- Hakkede nødder
- Ristede solsikkekerner eller græskarkerner
- Kokosmel eller kokosflager
- Kakaonips eller lidt hakket chokolade
- Hampefrø
- Frisk frugt
- Friske bær
- Frostne bær
- Drys med mad-glimmer – Waaauw!
Elsker du bær, hakkede nødder, bipollen eller andet lækkert fra din lokale helsekost, så shine den grød op 😁
Tips til din chokolade grød (også kaldet overnight oats)
*Skal den være sød eller bitter?
For at din morgenmad skal være sund, skal der være så lidt sødt i som muligt. Start med 2 tsk sirup indtil du har spist den et stykke tid og trap stille og roligt ned, så du får mindre sirup i. Du kan også blende din plantemælk med dadler i stedet, inden du tilsætter den, for at give sødme. Brug evt. også havremælk som din plantemælk da det har en naturlig sødme. Eller tilføj bananskiver som topping for at opveje det bitre kakao, hvis du vil have så lidt som muligt sirup i.
Variation i smagen
Bliver du træt af din morgenmad hvis det bare er det samme og det samme hver dag? Varier smagen i din grød ved at tilføje peanutbutter den ene dag, appelsin juice den anden dag eller mint chokolade. Mums! Spis den fx 2-3 morgener i træk og skift til en anden morgenmad, så dine smagsløg for fornøjelsen af noget nyt og varieret mad.
Hvorfor min krop elsker chokolade grød
Rå kakao:
Har 40 gange så mange antioxidanter som blåbær. Er den plantebaserede kilde med mest jern. Fuld af magnesium for en sund hjerne og hjerte – min krop elsker dét særligt omkring menstruation. Magnesium hjælper også med at regulere blodsukkeret, vedligeholder normal muskel og nerve funktioner og fremmer normalt blodtryk.
Indeholder Potassium der styrker knogler, vedligeholder god hjernefunktion og sænker blodtryk. Mere calcium end ko-mælk. Naturlig humør booster, opkvikkende og anti-depressiv. Bruges i smoothies, desserter og varm kakao.
Havregryn:
Næringsrig og fuld af vigtige vitaminer, mineraler (bl.a. jern, magnesium, zink, B1, B5) og antioxidanter, der kan hjælpe med at sænke blodtryk. Indeholder ikke gluten – kan dog indeholde spor af det. Sænker blodsukker. Kan sænke kolesterol. Fremmer sunde bakterier i dine tarme – som gør maven glad. Mætter godt.
OBS. Får du meget havregryn, så drik ekstra vand – ellers kan det give hård mave, specielt sammen med banan.
Mandler:
Indeholder masser sunde fedtstoffer, fibre, protein, magnesium og vitamin E. Sænker blodsukker niveauer, blodtryk og kolesterol niveauer. Mætter godt.
Chia frø:
De er små men fuld af næring, antioxidanter, mineraler, fibre og omega-3 fedt stoffer der fremmer sundhed for hjertet, stærke knogler og blodsukker balance.
Bær:
Spis helst 1 kop friske bær om dagen. Indeholder bl.a. potassium, magnesium, vitamin C og K, fibre og prebiotika – fremmer de gode tarmbakterier der gør maven glad, hvilket påvirker din hjerne og dit humør.
Nu ved du hvad den indeholder, hvordan du skal lave den, hvordan du gør den ekstra lækker, variere smagen og hvordan den kan gøre kroppen lidt ekstra glad.
God appetit! …og
Del med os herunder hvordan du gjorde den ekstra god og fortæl hvis du har spørgmål til detaljerne ift. hvordan grøden laves 🙂